Viimeisin kommentti:
Hannu Rinne, 20.06.2018
Mitä sisäkaton ja selluvillan väliin yläpohjaan?
Hei Olet oikella asialla, kun revit muovin pois! Kaikkien rakenneosien on oltava hengittäviä. Niin kauan kun veto pysäytettiin sanomalehtipape...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Viri ja Valkee

 Vanhan rakennuksen lämpö- ja energiatalous

Uudet energiatehokkuusvaatimukset uhkaavat vanhinta rakennuskantaamme. Energiaremontit vaarantavat sekä vanhojen rakennusten rakennushistoriallisen arvon että niiden rakennusteknisen toiminnan. Myös taloudelliset edut ovat kyseenalaiset. Jos vanhasta rakennuksesta pyritään tekemään matalaenergiatalo, saatetaan se korjata sairaaksi.

Vanhan talon asukkaan ei tarvitse kokea huonoa omaatuntoa lisäeristämättömistä seinistä, sillä myös vanhaa rakennusta on mahdollista asua ekologisesti. Avainasemassa ovat asumistottumukset, varustelutaso sekä ilmatiiviyttä parantavat toimet. Myös rakennuksen toimintaperiaate on hyvä tuntea. Aina 1960-luvulle asti rakennukset rakennettiin pääsääntöisesti painovoimaisen ilmanvaihdon sekä hengittävien rakenteiden varaan, mitä tuettiin tulisijojen käytöllä. Tämä kokonaisuus häiriintyy, jos rakennusta aletaan eristää modernin rakentamisen opein. Vanhan rakennuksen kuuluukin lämmetä vähän harakoille – se on hinta sille, että rakenteet säilyvät terveinä.

Kirjassa perehdytään vanhojen rakennusten toimintaperiaatteeseen, ekologisuuteen sekä energiatehokkuutta ohjaavaan uuteen lainsäädäntöön. Mukana on vinkkejä energiankulutuksen pienentämiseksi ilman isoja investointeja sekä näkökulma vanhojen tulisijojen käytöstä osana rakennuksen toimivaa kokonaisuutta.

Kirja on suunnattu erityisesti vanhojen puurakenteisten pientalojen asukkaille, mutta se tarjoaa informaatiota myös korjausrakentamisen alalla toimiville. 

Kirjoittaja Kati Lahtinen on rakennuskonservaattori ja yli kymmenen vuotta alalla toiminut yrittäjä. Lisäksi hän on opiskellut arkkitehtuuria ja filosofiaa Edinburghin yliopistossa sekä valmistunut Tampereen yliopistosta pääaineenaan filosofia. Kirjan sisältöä on ollut kommentoimassa usea rakennusalan asiantuntija - Alvar Aalto Säätiön arkkitehti Tuula Pöyhiä, rakennuskonservoinnin yliopettaja emeritus Matti Laine, Hometalkoiden kuntotutkija Pertti Heikkinen, Culturelli Oy:n restaurointimestari Elina Wirkkala sekä rakennusmestari Jukka Lahtinen. Lainsäädännöllisen osuuden on tarkistanut kiinteistöjen energiatehokkuuden juridiikkaan perehtynyt lakimies.

Nidottu, 244 s., neliväripainos (yli 100 kuvaa)

tilaussivu

 

Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät