Pönttöuunin muurauskurssi
Turku, 17.11.- 25.11.2017

Iso-Puolalan Joulu to-su
Turku, 16.11.- 17.12.2017

Lisää tapahtumia arkistossa

Viimeisin kommentti:
Aira Ikonen , 18.11.2017
Lämpöpattereita
Myydään käytettyjä vesikiertoisia lämmityspattereita yhteensä 10 kpl 50-luvulta. Patterit ovat nyt Keski-Suomessa. ...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Jakso 2

Juontaja Jarkko Puro ostamassa hakaa ikkunaan Teemu Tukiaiselta.

Kylpyhuone

Perinnemestarin toisen jakson aiheena ovat kylpyhuoneet. Suomalaisilla on peseytymisessä sisällä talossa sama periaate kuin pihasaunassa: runsaasti vettä pitkin seiniä ja lattioita. Ei ihme, että moni kylpyhuone on lahottanut puoli taloa. Kylpyhuoneen voi kuitenkin tehdä turvallisesti, tosin vannoutunut perinnerakentaja saunoo piharakennuksessa ja ottaa talossa vain suihkun ja senkin suihkukaapissa.

Sarjassa seurataan kuinka iittiläinen puuseppä Harri Innanen rakentaa oikeaoppisen kylpyhuoneen. Se on kuin mökki mökin sisällä, eli kylpyhuone on rakenteiltaan irti vanhan talon hirsirungosta. Arkkitehti Pekka Hornamo kertoo tarkemmin kylpyhuoneen historiasta ja rakentamisperiaatteista. ”Kun vanhaan rakennukseen tuodaan uutta tekniikkaa, sitä on vaikea sijoittaa. Kylpyhuoneen voi rakentaa myös kuistille tai vanhaan varastotilaan. Lattia on teknisesti haastavin, koska puutalo liikkuu aina hieman.”

Juontaja Jarkko Puro käy rautakaupassa, joka on kuin suoraan sadan vuoden takaa. Perinnekauppias Teemu Tukiainen kaivaa laatikoista millaisen ruuvin tahansa ja hyllyistä löytyy varaosina vaikka puuhellan keittolevyn renkaita.

Panu Kaila selvittää mitä tarkoittaa hengittävyys rakennuksessa: se on kosteuden vastaanottamista ja luovuttamista. Tieteellisestikin on todistettu miksi mummonmökissä on hyvä hengittää.

PALAUTE: On kysytty kauanko remontti kestää. Innasen kylpyhuoneen rakentaminen vei suunnilleen keväästä jouluun. Hitaus johtui siitä, että hän teki remontin itse muiden töiden ohella.

Linkit

  • Porvoon Wanha Rautakauppa löytyy täältä.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät