Viimeisin kommentti:
Sanna, 19.07.2018
Ilmalämpöpumppu, uhka vai mahdollisuus?
Hei 1860-luvulla rakennettu ja 1920-luvulla laajennettu lähes autenttisessa kunnossa oleva hirsitalo. Viimeiset 10 vuotta ollut tyhjillään ja si...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Jakso 7

Peltiseppä Putte Blomqvist asentaa jalkaränniä.

Vesikatto

Perinnemestari siirtyy ulos: sarjan seitsemännessä jaksossa kiivetään katolle ja tutustutaan suomalaisen katon historiaan. Havumajoista on siirrytty turpeen ja päreen kautta tiileen ja peltiin. Remonttikohteissa seuraamme ensin Pyhtäällä kuinka vuotava ja täysin sammaloitunut Onduline-katto muuttuu paikalla tehdyksi konesaumapeltikatoksi ja Haminassa näemme kuinka Aarno Lokkilan sukulaisporukka uusii talkoilla kolmiorimahuopakaton. Lokkilan talo on yksi ympyräkaupungin historiallisista taloista.

Huopakaton asentaminen kesti muutaman päivän. Peltikaton asentaminen kesti toista kuukautta – aikaa kului runsaasti huonokuntoisen aluslaudoituksen kunnostamiseen.

Seurasaaren ulkomuseon konservaattori Risto Holopainen kertoo perusteellisesti kattojen historiasta. Suomalaisen katon ydin on vuosisatojen ajan ollut koivun tuohi – se kestää lahoamatta jopa sata vuotta. Nykyään arvotalojen katto tehdään mittojen mukaan pellistä ja mestarikohteena esitellään pyhtääläisen Ahvenkosken kartanon katto, jolta löytyy mutkia, luukkuja, katoksia, kattolyhtyjä ja kaiken kruununa torni.

Sarjan mestari on kotkalainen seppä Antti Liakka, jolla on realistinen asenne perinteiseen tekemiseen ja kokemuksen mukanaan tuomaan oppiin. ”Sen on oppinut, että kaikkea voi takomalla tehdä – ja sen on oppinut, että kaikkea ei kannata tehdä.”

Linkit:

Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät