Viimeisin kommentti:
Sanna, 19.07.2018
Ilmalämpöpumppu, uhka vai mahdollisuus?
Hei 1860-luvulla rakennettu ja 1920-luvulla laajennettu lähes autenttisessa kunnossa oleva hirsitalo. Viimeiset 10 vuotta ollut tyhjillään ja si...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Jakso 8

Maalarimestari Airi Kallio maalaa liikkeensä seinää Porvoossa.

Julkisivu ja sen maalaaminen

Perinnemestari-ohjelmassa pysytään edelleen talon ulkopuolella, tällä kertaa tutustumme ulkomaalaukseen. Pyhtääläinen Juha Kervinen keittää keltamultaa, jolla hän maalaa itse rakentamansa varastorakennuksen. Teolliseen perinnemaalin valmistamiseen tutustumme Kauvatsassa Uula-tuotteen maalitehtaalla. Tehdas aloitti toimintasa 1970-luvulla, kun mistään ei enää saanut perinteistä pellavaöljymaalia.


Puna- tai keltamullan tekeminen on helppoa, vaikka monet liittävät siihen mystiikkaa ja omia ”salaisia” aineosiaan. Todellisuudessa neljä ainetta riittää; pääasia, että ei polta pohjaan. ”Vanhat äijät sanoo, että sillä voi maalata heti kun sormet kestää, toiset sanoo, että saa maalata vasta seuraavana päivänä. No, tästä voi tehdä oman kompromissin”, Kervinen sanoo.


Käymme myös Porvoossa katsomasa arkkitehti Pekka Hornamon johdolla millaisilla väreillä taloja on vuosisatojen saatossa maalattu. Mestarina on Porvoolainen maalarimesari Airi Kallio, joka sutii keltaista öljymaalia liikkeensä seinään. Hän korostaa, että ei pidä olla liian tarkka vanhan talon ulkoseinän kanssa. Ei aina tarvitse raapia vanhaa väriä pois puuhun asti. Riittää kun rapsuttaa irtoavat maalit pois ja laittaa ohuesti uutta. Lähetä katsottuna seinä on röpelöinen, mutta jo muutaman metrin päästä pinta näyttää priimalta. Lopuksi Panu Kaila kertoo vielä miksi nykyinen öljymaali voi homehtua.

Linkit


 

 

 

Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät