Viimeisin kommentti:
Sanna, 19.07.2018
Ilmalämpöpumppu, uhka vai mahdollisuus?
Hei 1860-luvulla rakennettu ja 1920-luvulla laajennettu lähes autenttisessa kunnossa oleva hirsitalo. Viimeiset 10 vuotta ollut tyhjillään ja si...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Ilmansulkupaperointi
19.03.2015 15:01
Juha Nousiainen
Mitä nykyisin markkinoilla olevaa peperia suosittelette vanhaan hirsitaloon ilmansuluksi seiniin kuitulevyn alle hirsipinnalle ja lattialankkujen alle. Jossain papereissa lukee, laminoitu. Onko ekovillan eko5x soveltuvaa?
28.03.2015 07:19
Hannu Rinne
Hei

Mainitsemasi paperi on varmasti sopiva. Pääasia, että siinä ei ole lainkaan muovia.

t. Hannu
05.08.2015 19:58
Petteri
Alueemme uutisissa on kerran viikossa Panu Kailan palsta. Viimeisimmässä oli asiaa ilmansulkupapereista ja Talotohtori totesi mm. että Suomesta ei taida nykisin saada muovitonta ilmansulkupaperia. Hän mitä ilmeisimmin viittasi noihin verkkovahvisteisiin papereihin, joissa on muoviverkko vahvisteena. Ekovilla X5 paperi on mm. verkkovahvisteinen.

Panu neuvoi tekemään testin, eli paperi kastellaan ja sitten sitä voi hiertää molemmin puolin jolloin jää jäljelle valkoinen muovikerros. Totesin itse asuntomessuilta saamallani paperinäytteellä sen todeksi.

Kyseistä paperia mainostetaan mm. "hengittävänä", mutta miten se muoviverkko käytännössä toimii siellä sisällä sitten.

Olisin itsekin kiinnostunut, että saako Suomesta aidosti muovittomia papereita. Itsellänikin olisi tarvetta ilmansulkupaperille ja tervapaperille (muovittomille). Eräs henkilö mainitsi käyttävänsä Paavo merkkisiä papereita. Onkohan niissä vastaavat muoviverkot?
06.08.2015 17:29
Hannu Rinne
Hei

Olihan visainen viesti. Minulla on muutaman vuoden ikäistä Selluvillan Ilmari ilmansulkupaperia, joka on pelkkää paperia. Etsin myös palan uutta saman firman nykyistä ilmansulkupaperia ja totta, kun sitä liuottaa, ohut laminointi jää jäljelle. On siis käynyt kuten monen muunkin vanhan materiaalin kohdalla: valmistaja ja/tai nimi pysyy samana, mutta koostumus muuttuu.

Aivan epätoivoon ei sentään tarvitse vaipua. Laminoitu paperi varmaankin päästää valmistajan lupauksen mukaan lävitseen kaasumaisessa muodossa olevan veden. Hengittävyyshän määritellään eri paikoissa eri tavalla. Teollisuus pitää hengittävänä materiaalia, joka läpäisee kaasumaisen veden, mutta aito perinnerakentaja haluaa käyttää materiaaleja, jotka läpäisevät myös veden. Vesi imeytyy puuhun, puruun tai paperiin, ja haihtuu siitä myös pois. Tälle on tarvetta silloin kun sattuu jotain odottamatonta: sanko kaatuu tai rakenteiden sisään kondensoituu vettä pisaraksi. Aidosti hengittävä materiaali imaisee pisaran, levittää sen laajalle alueelle ja haihduttaa nopeasti. Kaasua läpäiseväkin kuivuu, mutta hitaammin. Suurimmat ongelmat tapahtuvat yleensä silloin, kun käytetään täysin hengittämätöntä muovia, jonka alta vesi ei pääse pois kaasumaisessa tai nestemäisessä muodossa.

Kiitos kysymyksestä! Laitan puolestani kysymykset muutamalle valmistajalle ja kokoan vastauksista yhteenvedon tähän keskusteluun.

Liuotin ja revin myös Paavoa, se on ehtaa kartonkia. Mutta sille ei varmaankaan löydy sertifikaattia ilmansulkukäyttöön. Itse varmaankin vaihdan siihen.

Paavoa valmistava Pyroll valmistaa myös bitumikreppiä. Sen tiedot ovat täällä: http://www.pyroll.com/files/pdf/pakkaukset/tuotteet/rakennus
paperit/bitumi.pdf

Terveisin
Hannu
06.09.2015 17:29
heikki halme
Voiko bitumipaperia käyttää myös eristetilan sisäpuolella ilmansulkuna?
07.09.2015 21:07
Hannu Rinne

Hei

Bitumipaperi on tarkoitettu vain ulkopuolelle.

Senkin käyttämisestä ulkopuolella olen hieman epävarma. Se ei ole tiukan määrittelyn mukaan kunnolla hengittävää: sen läpi kulkee vesihöyry eli kaasumainen vesi, mutta jos pintaan tulee vesipisara, se kuivuu erittäin hitaasti. Tässä joutuu siksi olemaan jopa poikkiteloin vanhan perinteen kanssa: tervapaperiahan on käytetty perinteisesti ulkoseinässä tuulensuojana.

Toisaalta, olin viikonloppuna katsomassa taloa, jonka tuulensuojaksi oli laitettu täysin virheellisesti kattohuopaa vuosikymmeniä sitten. Se johtaa yleensä ongelmiin vanhassa talossa, jonka seinään pääsee kosteutta huoneen puolelta. Kattohuovan läpi seinä ei varmasti kuivu ulkoilmaan. Vaan tämä seinäpä oli kunnossa.

t. Hannu
24.01.2016 10:24
Paavali Kukkonen
Hei

Kun puhumme Paavo-paperista, niin puhummeko nyt Paavo-suojapahvista (150g tai 210g)? Pyroll mainostaa sen osalta sitä kuinka ei päästä kosteutta läpi, mutta toisaalta siinä ei pitäisi olla tosiaan yhtään muovia, mikä erinomaista:

http://www.pyroll.com/files/pdf/pakkaukset/t
uotteet/rakennuspaperit/suoja.pdf

Sopivan paperin valinta hirsiseinän lisäeristeenä olevan puhallusvillan ja levyn väliin ja vastaavasti lattiaan tulevan selluvillan alle ja päälle on mennyt varsin hankalaksi, kun näitä on ruvennut selvittämään. Kauppias myi Elteten Elt?Kraft VCL + ilmansulkupaperia hyvänä, mutta valitettavasti se on alkanut epäilyttämään.

Olemme purkaneet 70-luvulla virheellisesti mineraalivillalla ja höyrysululla tehdyn lisäeristyksen. Ihme kyllä, hirsi ei ollut millään tavalla vaurioitunut. Pientä tummumista oli nurkkauksessa, mutta sen alta löytyi heti täysin terve hirsi. Nyt haluamme tietysti tehdä erityksen kerralla oikein niin, ettei väliin jää muovia.

Terveisin, Paavali
25.01.2016 09:52
Hannu Rinne
Hei

Asia on todella mutkikas, enkä enää tiedä mitä suosittelisi. Tai ehkä sentään tuon esitteen kolmatta tuotetta eli remonttisuojaa uskaltaisin käyttää. Tein testin.

Kuvassa näkyy kolme paperinpalaa. Pieni testi osoitti, että Paavon päälle pudotettu vesipisara imeytyy Paavoon ja siirtyy myös sen alla olevaan paperiin. Tämän ansiosta mahdollinen rakenteeseen päässyt kosteus pääsee sieltä myös pois. Tukeva kartonki riittää estämään ilman kulkemisen eli vedon. Tuotteelle ei ole virallista höyrynvastusta eli diffuusiovastusta eli kaasumaisen veden läpäisyarvoa, joten sitä ei voi käyttää virallisessa rakentamisessa. Vanhan talon korjaajalle kuitenkin hyvä vaihtoehto.

Ekovillan paperi täyttää rakentamismääräyskokoelman vaatimukset, eli se on tarpeeksi tiivis estämään kosteuden päästämisen rakenteeseen. Mutta se voi olla jo liiankin tiivis, eli rakenteen sisälle jostain päässyt kosteus kuivuu hitaasti.

Kun vanhassa talossa oli eristeenä sahanpurua ja tuulenstoppauspaperina vanhat sanomalehdet, niin varmasti kuivui.

Terveisin
Hannu
02.03.2016 22:33
Tuomas
Sen verran voin kommentoida jo Paavalille ja kumppaneille, että Eltete Elt-Kraft VCL+ ja Ekovilla X5 ilmansulkupaperi ovat täysin sama tuote eri tuotemerkeillä myytynä. Itselläni nurkassa odottaa rulla Ekovilla X5:ttä, mutta monen epäilykset sen muovipitoisuudesta ja hengittävyydestä tekevät se käytöstä arveluttavaa. Omat käytännön kokeet ja tutkimukset paperin sisällöstä ovat vielä kesken, mutta alustavasti näytää siltä että ainakin nestemäisessä muodossa vesi läpäisee hyvin heikosti kyseistä "paperia" eikä tulos höyrystettynä le juuri parempi.
12.03.2016 17:25
SM
Voisikohan ohutta aaltopahvia käyttää ilmansulkuna selluvillan päällä? Olimme jo laittamassa meille muovittomana myytyä ilmansulkupaperia, kun huomasin tämän keskustelun ja hyvä niin. Muovia emme mekään taloomme halua. Vai olisiko sitten tuo Paavo-paperi parempi vaihtoehto kuin aaltopahvi? Vanhaa siis korjaamme. Pikaista vastausta odotellen!
13.03.2016 13:26
Hannu Rinne
Hei

Aikoinaan taloissa on käytetty rullatavarana myytyjen papereiden ja kartonkien ohella vanhoja sementtisäkkejä tai sanomalehtiä. Siinä mielessä se ja sama mitä käyttää, kunhan siitä ei mene tuuli läpi, mutta kosteus menee. Hyvä materiaali suorastaan imee jopa märkyyden ja haihduttaa sen itsensä läpi.

Nykyaikaisen talon kosteudenhallinta on erittäin tarkkaa (eikä se usein onnistukaan). Vanhassa talossa voi olla hieman suurpiirteisempi. Eihän niissä ole usein koko paperointia. Joskus pinkopahvi hoiti saman asian. Itse pidän paperointia tärkeänä, koska sen ansiosta ei ole vetoa - ja vetoisia vanhat talot kieltämättä voivat olla.

Aaltopahvi varmaankin toimii, mutta sen asentaminen on uskoakseni hankalaa. Nurkissa pitäsi saada tiukat taitokset, että tuuli ei puhalla rakenteiden ja pahvin välissä.

Paavo-tuotteilla näyttää oleven nykyään oma nettisivusto: http://www.ypap.com/.

Terveisin
Hannu
07.04.2016 14:37
T.K.
Hei! Huomasin ekovillan sivuilta, että X5 ilmansulkupaperi on uudistettu ja sivuilla lukee uutustuotteen olevan kangasvahvisteinen ilmansulkupaperi. Onko joku kerennyt tutustumaan jo kyseiseen tuotteeseen? Löytyyköhän tästäkin tuotteesta muovia?
10.06.2016 13:54
Mustikka
Y-papilta sain tiedon 7.6. että heidän tuotteistaan lattian ilmansulkupaperiksi sopii parhaiten Paavo Perinneilmansulkupaperi. Tuote on uusi, joten sitä ei vielä kauppojen hyllystä löydä. Mitä tahansa rautakauppaa voi kuitenkin pyytää tilaamaan sitä.
Tuote on täysin muoviton ja hengittävä kartonki.
10.06.2016 14:54
Mustikka
07.11.2016 18:43
AL
Sopiiko tuo Paavo Perinneilmansulkupaperi yhtä lailla alapohjaan alimmaiseksi kuin ylimmäiseksi?

Kun katsoo Niko Palosen tekemää vanhan rakennuksen kunnostusopasta vedottoman ja lämpimän tuulettuvan alapohjan tekemiseen niin siinä suositellaan alimmaiseksi "rakennuspaperia" ja ylimmäiseksi ilmansulkupaperia. Sama seinän kanssa. Hirren ja ensimmäisen kuitulevyn väliin rakennuspaperia ja kuitulevykerrosten väliin ilmansulkupaperia.

http://www.piiru.fi/sites/default/files/attachments/Tuul
ettuvan_alapohjan_vedoton_ja_lammin_rakenne_Vanhan_rakennuks
en_kunnostusopas_Nro1_Palonen.pdf

Onko tuo rossipohjaa ja hirttä vasten asettuva rakennuspaperi yhtä kuin suojapaperin nimellä rautakaupoissa myytävä tuote? Oletettavasti ohkaisempaa ja paremmin läpäisevää kuin varsinainen ilmansulkupaperi?
09.11.2016 10:24
Hannu Rinne
Hei

Periaatteessa rakenteen on oltava kosteuden läpäisyltään harveneva ulospäin eli sisältä asunnosta ulos (lähinnä talvella) siirtyvän kosteuden on varmasti päästävä myös ulos. Siksi huoneen puolella hieman tiiviimpi paperi tai rakenne.
Käytännössä huoneessa on jo tukeva lattia ja alaspäin liikkuvan kosteuden määrä on sen verran pieni, että ainakin omassa talossa olen käyttänyt samaa paperia lattiassa eristeen molemmin puolin.

Terveisin
Hannu
27.04.2017 10:35
remonttireijo
Kyselin valmistajalta tuosta ekovillan 5x vihreästä kerroksesta ja vastaukseksi tuli, että: Ekovilla X5:n harvahko vahvikekangas on polyesteriä, eli saamaa kuin fleecevaatteet ja Ekovilla X5 sallii rakenteen hengittävyyden, vaikkakaan se ei läpäise vettä kuten ei  useinmiten se vanha tervapaperikaan. Mutta vesihöyryä se läpäisee, samalla tavalla kuin öljymaalit.

Onko tilanne nyt niin että meidän tilanteessa jossa yläkerrassa on suihku ja 4 henkinen perhe on kuivannut vaatteita yläkerrassa, niin huoneen kosteusrasitus on ollut niin kova, että katon aluslaudoitus on siitä kosteusvaurioitunut ja hieman lahonnut. Ennenhän katossa on ollut vain huokolevy, koolaus ja puupanelointi. Vintillä on myös lasivillaa eristeenä.

Mietinkin, että onko tämä polyesteripaperi  nyt suurehkon ilmankosteusrasituksen/lasivilla eristeen kannalta parempi valinta, kuin ihan joku perinne ilmansulkupahvi

Eli olenko valinnan suhteen siinä tilanteess, että 5x paperi olisi parempi huoneesta tulevan kosteuden kannalta tai jos läikytän vaikka litran vettä lattialle niin se ei imeydy ihan heti lattiapuruihin. Taas ihan perus pahvi olisi sitten parempi jos kosteus tulee ulkoa päin (eli katto vuotaa/kastepiste muodostuu jonnekkin vintille seinän sisään ja tulee nestemmäistä vettä)

Jotenkin houkuttelisi valita ilmansuluksi tuo 5x paperi seinien/katon vaurioiden perusteella, toisaalta taas tämä synnyttää varmaan muita ongelmia?

Ongelmaan ainut oikea ratkaisu olisi tietysti luopua suihkusta ja pesukoneesta ja laittaa ekovillaa vintille, silloin täysin pahvinen ratkaisu olisi tottakai paras, mutta ulkosaunaa ei ole mahdollista rakentaa ja pyykkäys on vaikeaa mattolaiturilla pakkasella.

Aikomus olisi vähentää pyykkien kuivausta sisällä ja suihkussa käynti olisi ovi aina kiinni ja vesihöyryt erillisestä ilmanulostulosta pihalle.
25.10.2017 10:32
edsel1958
Mitä kannattaa laittaa ekovillan kylmälle puolelle? Seinässä 100mm purua sen alta löytyi paksua tervapahvia. Sen korvaan rakennuspaperilla vai tervapaperilla? 100mm sahanpurutilaan 100mm ekovillaa+ lisä eristeeksi 125-150mm ekovillaa.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät