Viimeisin kommentti:
Hannu Rinne, 20.06.2018
Mitä sisäkaton ja selluvillan väliin yläpohjaan?
Hei Olet oikella asialla, kun revit muovin pois! Kaikkien rakenneosien on oltava hengittäviä. Niin kauan kun veto pysäytettiin sanomalehtipape...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Höylätyn ponttilaudan maali?
14.03.2018 15:51
Pilvi Kalhama
Hei! Olemme uusimassa 1920-luvulla rakennetun hirsitalon ulkovuorausta. Kyse on saaristotilasta, joten siihen sopisi pystyrimoitettu ja punamullattu vaihtoehto. Tilan kaikissa talousrakennuksissa on sellainen. Jos kuitenkin päädymme höylättyyn ponttilautaan ja jäsentelyyn, joka talossa oli pystytysajankohtanaan, tuleeko silloin valita pellavaöljymaali? Mitä maalia suosittelet?
14.03.2018 18:03
Hannu Rinne
Hei

Käytännön vinkki: karussa saaristoilmastossa punamulta on helpoin ratkaisu. Sen huoltomaalaamisen pohjatöihin riittää harjaaminen, ja uusi väri levitetään kerralla paksuna kerroksena.

Jos taloon palautetaan alkuperäinen höylätty panelointi, kuuluu sen pintaan pellavaöljymaali, joka maalataan kolmeen kertaan ohuesti. Pihapiirin rakennuksissa on ollut usein hierarkkinen jako: päärakennuksessa höyläpaneeli + pellavaöljymaali ja piharakennuksissa sahapinta/hirsi + punamulta.

Perinnerautakaupoista saa pellavaöljymaalia, tuotemerkkejä ovat mm.: Ottosson, Uula, Allbäck, Antiikkiverstaan oma maali, jopa Tikkurila tekee Liniä ja vielä Virtasen maalitehtaan maalit.

Usein kysytään, mikä näistä on paras. En tiedä. Se, että maali pysyy varmasti seinässä, on ennen kaikkea kiinni siitä, että pohjatyöt on tehty hyvin ja sääolosuhteet ovat oikeat sillä puun on oltava kuiaa. On myös seurattava tarkasti valmistajan ohjeita, niissä on pieniä eroja.

Terveisin
Hannu


14.03.2018 18:05
Pilvi Kalhama
Kiitos tuhannesti ja kiitos uusimmasta hyvästä kirjastasi: luettu on! :)

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät