Main menu

Miksi katolle tulee jääpuikkoja

Jos räystäälle syntyy jääpuikkoja on vintti liian lämmin. Perinteinen avovintti on hatara joten ullakon lämpötila on suunnilleen sama kuin ulkoilman. Pakkasella katolle jäätynyt lumi pysyy katolla lumena. Kun yläpohjan eristeet ovat kunnolliset, asunnon lämpö ei karkaa ylös eikä lumi sula.

Katolla oleva lumi toimii eristeenä, joten jos vintille siirtyy tai syntyy lämpöä ja vintin ilmanvaihto ei ole riittävä, lumi alkaa sulaa vesikaton päällä olevan lumivaipan alla, jossa lämpötila on hieman plussan puolella. Kun vesi valuu kylmälle räystäälle, joka on kauttaaltaan kylmän ilman ympäröimä, vesi jäätyy jääpuikoksi.

Lumi sulaa vesikatolla, jos vintti on liian lämmin.

 

Lumi sulaa vesikatolla, jos vintti on liian lämmin.

Lämpöä voi tulla vintille alhaalta asunnosta, huonosti eristetyistä ilmanvaihtoputkista tai auringonpaisteesta, joka lämmittää tuulen lumesta puhtaaksi puhaltamaa lapetta.

Jääpuikoista pääsee eroon parantamalla yläpohjan ja ilmanvaihtoputkien eristystä. Vintille voi myös tehdä lisää tuuletusaukkoja, jotta kylmä ilma pääsee jäähdyttämään vinttiä.

 

Tuuletus viilentää vinttiä

Tuuletus viilentää vinttiä eikä räystäälle synny jääpuikkoja.

 

Jääpuikko voi syntyä lämmittämättömäänkin rakennukseen, kun aurinko sulattaa lunta. Vesi valuu lumipatjan sisällä räystäälle, jossa tuuli jäähdyttää veden ja se jäätyy.

Jaa

Artikkelit
admin | 30.7.2019

Perinnerakentaja haluaa, että hänen tapettinsa läpäisee sekä kaasumaisen että nestemäisen veden.

admin | 30.7.2019

Yleensä puhutaan puna- tai keltamullasta, mutta oikeampi nimitys on keittomaali, sillä puuron sekaan voidaan periaatteessa sekoitaa mitä väripigmenttiä tahansa.

hannu | 30.7.2019

Hengittävä rakenne vastaanottaa ja luovuttaa vettä. Vanhassa rakentamisfilosofiassa ei niinkään pelätty, että jokin paikka kastuu. Tärkeintä oli, että talo voi kuivua.

admin | 30.7.2019

Jos räystäälle syntyy jääpuikkoja on vintti liian lämmin.

hannu | 30.7.2019

Perinnerakentajat käyttävät eristämiseen usein kierrätyspaperipohjaista puukuitueristettä, joita valmistavat mm.

hannu | 18.9.2018

Jos räystäälle syntyy jääpuikkoja on vintti liian lämmin.

hannu | 3.7.2018

Vanhanaikaiseen asumiseen ei tarvittu paljon tekniikkaa. Veden nostaminen kaivosta saattoi olla päivän teknisin tapahtuma.

hannu | 3.7.2018

Veden tuominen asuinrakennukseen vesijohtoa pitkin on uusi asia.