Main menu

Pyhtää: Vanha talo kuntoon 1 -kurssi 8.8.2020

Päivän aikana saat käsityksen siitä, miten perinteiset suomalaiset talot on rakennettu. Silmiesi edessä rakentuvan kolmiulotteisen mallin avulla näet perusrakenteet ja mitä materiaaleja missäkin talon osassa on käytetty. Esittelyssä ovat sekä alkuperäiset perinnemateriaalit että uusista materiaaleista ne, jotka sopivat vanhaa taloon. Samalla ymmärrät, kuinka hengittävät luonnonmateriaalit toimivat. Toisella luennolla saat tietoja perusremonteista: miten alapohja kunnostetaan, seinät lisäeristetään ja kylpyhuone tuodaan vanhaan taloon.

Näet samoja asioita käytännössä, kun kierrämme kartanon rakennuksia. Päärakennuksessa kiipeämme vintille ja kyyristelemme talon ryömintätilassa. Pääset myös tutustumaan pihapiirissä olevaan luhtiaittaan, jonka muutosremontti on loppusuoralla. Talvikäyttöinen aitta on lisäeristetty ympärivuotiseksi työtilaksi. Aittaan on tehty kylpyhuone ja tuotu sähkö, peruslämmitys on toteutettu sähköpattereilla ja lisälämmitystä varten on yhteen huoneeseen asennettu puukamiina. Perustusten kunnostus, puusepän tekemät lämpölasiset ikkunat, vanhaan runkoon lisätty erillinen kylmä porraskuisti: muutoskohteessa on paljon kiinnostavia kysymyksiä ja ratkaisuja. Tutkimme rakenteita ja materiaaleja myös vaunuvajassa, maakellarissa ja rantasaunassa.

Päivän antamien tietoja avulla sinun on helpompi tehdä ratkaisuja omassa remontissasi.

Luennot pitää Hannu Rinne. 

Päivän hinta: 92 € (sis alv.)
Sisältää ohjelman, kolme kahvia ja lounaan.

Kurssi järjestetään, kun ilmoittautujia on 20 henkilöä. Maksimimäärä 40 henkilöä. Luennot pidetään vaunuvajassa, pukeutuminen sään mukaan.

Ohjelma

 • 10.00    Alkukahvi/tee
 • 10.30    Luento 1: Miten vanhat suomalaiset talot on rakennettu ja mitä ovat hengittävät rakennusmateriaalit. Rakennan 3D-mallin avulla hirsitalon ja selostan sen avulla eri rakenteet ja materiaalit.
 • 12.15    Luento 2: Käytännön esimerkkejä vanhan talon remonteista.
 • 13.30    Lounas: ruokaisa keitto, perinnekalja, leipä, voi, kahvi, puolukkarahka.
 • 14.30    Tutustumme Kiviniemen kartanon rakennuksiin. Käymme päärakennuksessa myös vintillä ja talon alla. Ulkokierroksella piha-alueet, sauna, luhtiaitta, kellari jne.
 • 16.30    Loppukahvi/tee, maukasta mustikkapiirakkaa ja kysymyksiä vanhoista taloista.
 • 17.00    Kurssi päättyy

Ilmoittaudu tästä

Tervetuloa kurssille Kiviniemeen!
Hannu ja Jaana Rinne

Osoite: Kiviniemen kartano, Kiviniementie 211, 49220 Siltakylä. Puh. 050 56 36 136, hannu@kiviniemenkartano.fi.

 

Kaikki kesän ja syksyn kurssit:

 1. Vanha talo kuntoon 1: 8.8.2020 (kursseilla 1 ja 2 sama sisältö)
 2. Vanha talo kuntoon 2: 12.9.2020 (kursseilla 1 ja 2 sama sisältö)
 3. Kylpyhuone vanhaan taloon ja painovoimainen ilmanvaihto: 19.9.2020
 4. Vanhat sisäpinnat – historia ja tekniikat: 26.9.2020

Jaa

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.