Main menu

Rintamamiestalon lämmitys varaajalla

1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Snickarjukka
Rintamamiestalon lämmitys varaajalla

Hepskukkuu ja hyvää uutta vuotta!

 

Asustelen tätä nykyä elämäni suurimmassa haaveessa eli rintamamiestalossa. Talo on vuosimallia -56, kuiva, terve ja jos jonkinmoisia remontteja kokenut. Tässä ajattelin tuoda esiin asetelman lämmitysjärjestelmästämme ja pohdintaa sen päivittämisestä, johon toivoisin itseäni viisaampia näkemyksiä ja kommentteja.

 

Talostamme ei tätä nykyä löydy perinteisiä kiertovesipattereita ikkunoiden alta, jonkun aiemman omistajan täällä on tätä nykyä vesikiertoinen lattialämmitys niin kellarin lämpimässä osassa kuin ala- ja yläkerrassa. Varaaja on iso ja suurilta osin kysymysmerkki, sillä itse varaajasta ei löydy muuta kuin Akvatermin leima. Kyseinen pömpeli lämpiää sähköllä ja siihen yhdistetyllä Termaxin puulämmitteisellä kattilalla. Kattilasta sentään löytyy asianmukainen valmistuslaatta, josta voi päätellä nykyisen järjestelmän iän sekä varaajan kokoluokkaa. Sekä kattila että varaaja sijaitsevat kellarin kylmässä tilassa eli autotallissa, johon nykyajan peltilehmä ei millään mahtuisi.

 

Suurilta osin olen tähän asetelmaan tyytyväinen, sillä se toimii ja puulämmittämisellä onnistuu säästämään pitkän pennin. Vesikiertoinen lattialämmitys on asia mitä en ehkä itse olisi tähän taloon laittanut, mutta koska tönömme tarjoaa kodin itseni lisäksi neljälle muulle niin lämmönluovutusmuodon vaihtaminen ei tule kyseeseen. Lämmitysjärjestelmän muut palikat ovat kuitenkin suurennuslasin alla.

 

Varaajan haluaisin saada vaihdetuksi lähitulevaisuudessa, suurilta osin siksi koska en siitä tiedä juuri mitään mutta myöskin varaajan mahdollisen iän vuoksi. Itse varaajan koko saisi luultavasti olla astetta isompi, sillä päivän puulämmitys riittää tällaisena kymmenen asteen pakkaspäivänä jokseenkin vuorokauden verran. Lisälämmön tarve tuli ilmi kiertovesipumpun selvitystyön myötä; pumpun nostokorkeus ei riitä kierrättämään lämmintä vettä yläkerran lattiassa. Pumppu menee tietty myös vaihtoon, tosin mahdollisimman pian. Varaajan vaihdon myötä vaihtoon menisi myös vesiputket kattilan ja varaajan välillä, sillä putkiston teettämisessä on ilmiselvästi pihistelty aikoinaan.

 

Lämmitysjärjestelmän päivityksen lisäksi haaveilen myös aurinkoenergian lisäämisestä lämmityskokonaisuuteen. Energiaomavaraisuuden saavuttaminen on toki nykyisellään täyttä utopiaa, mutta siihen suuntaan haluaisin asumustamme kehittää. Tässäpä tuli nyt rustattua pitemmästi, mutta mikäli lukija tänne asti jaksoi niin pohdintoja, mietteitä ja vinkkejä kaipaisin liittyen vesikiertoiseen lattialämmitysjärjestelmään ja edellämainittuihin varaajan latausmuotoihin.

Haluatko lukea ja kirjoittaa viestejä keskusteluun?

Kirjaudu kerholaisenaKatso edut ja rekisteröidy kerhoon

Jaa

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.