Main menu

1890-luvun taloon lattiat

1 viesti / 0 new
Timov
1890-luvun taloon lattiat

Hei foorumilaiset.

Aloimme peruskorjaamaan vanhaa hirsitaloa. Talo on rakennettu kallion korkeimmalle kohdalle ja kallio viettää joka puolella talosta poispäin.
  Vanhempi pää talosta on rakennettu 1830 ja se on perinteinen hyvin tuulettuva rossipohja. Kallion ja alapohjan ryömintätila on yli metrin. Kallion korkeimmalla kohdalla ei ole kuitenkaan ollut tilaa tuuletukselle ja näihin kohtiin on tehty laipiot jotka on täytetty hiekalla jonka päällä sammmalta ja olkea ja jonka päälle on tehty suoraan lattia. Tämä ei siis käsittääkseni tuuletu juuri ollenkaan. Toisaalta kosteusrasitus on hyvin vähäinen ja mitä olemme purkaneet on vastaan tullut vain täysin kuivaa tavaraa. 
  Talon uudempi puoli on rakennettu 1892 tässäkin hirsirungon alla korkea kivimuuri ulkoseinällä. Tällä puolella tuvan alla keskellä kulkee muurattu perunakellari joka on molemmista päistä hyvin tuuletettu. Tämän perunakellari ja ulkoseinän kivimuurin väliin jää laipiot jotka on täytetty hiekalla.  Nykyinen lattia on noin 2m korkeudella kallion pinnasta eli hiekkaa on melkoisesti. Hiekan päällä oli tässäkin tapauksessa suoraan sammalta ja olkea. Puretut sammal ja oljet ovat olleet rutikuivia. Tämäkään tila ei ole mielestäni tuulettuva.

Hiekan päältä on nyt poistettu kaikki orgaaninen materiaali. Myös hiekkaa on poistettu hieman kivijalan yläreunan alapuolelle. Alimmaiset runkopuut ovat melko hapertuneita ja ne myös poistettiin.  
Miten kannattaisi toimia uutta lattian runkoa ja pohjaa rakennettaessa ajatellen etenkin laipioiden kohtia joissa runko ollut tähän asti suoraan hiekan päällä. 
Itsellä tuli muutama vaihtoehto mieleen. 

1. Hiekkaa laipiosta reilusti pois ja myös laipioista tehdään tuulettuva rossipohjan runko? 
 

2. Hiekkaa laipiosta pois tilalle joku aito kapilaarikatko kuten vaahtolasi, lattia tähän suoraan päälle? Huono eristys? Perunakellarin päälle rossipohja. 
 

3. Hiekkaa pois, päälle vaahtolasi jonka päälle runko ja selluvilla? 
 

4 hiekkalaipioiden päälle betonivalu? 
 

Mitä ongelmia näissä? Ja onko muilla kokemusta vastaavasta alapohjan rakenteesta.  Kiitos kaikista vastauksista! 

Haluatko lukea ja kirjoittaa viestejä keskusteluun?

Kirjaudu kerholaisenaKatso edut ja rekisteröidy kerhoon

Jaa

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.