Main menu

Eristeiden ja lattiamateriaalien hengittävyys kylmässä mökissä

1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
mökkirakentaja
Eristeiden ja lattiamateriaalien hengittävyys kylmässä mökissä

Olemme rakennuttamassa uutta mökkiä eräälle Helsingin kesämaja-alueelle. Kaupungin määräämä rakennustapaohje säätelee rakentamista: mökin maksimipinta-ala on 14 neliötä, mökki saa olla hirsirunkoinen mutta ulkopintaan pitää laittaa lautaverhoilu. Mökeissä ei ole juoksevaa vettä eikä niihin tule sähköä (aurinkopaneelit ovat sallittuja), joten mökeissä ei voi pitää peruslämpöä talvella. Majan perustusten tulee olla alta avoin pilariperustus ja ryömintätila majan alla saa olla matalimmassa kohdassa max 350mm ja korkeimmalta kohdaltaan suositus max. 600mm. Mökki saa olla 3400mm korkea ja katto on harjakatto kattohuovalla.

Olemme tilaamassa hirsirunkoa (110mm paksu painumaton lamellihirsi) eräältä valmistajalta, joka on saanut korkeat arviot asiakastyytyväisyydessä ja mökin kasaamiselle etsimme vielä tekijää. Muutama seikka kuitenkin aiheuttaa vielä hämmennystä enkä tiedä, ketä pitäisi uskoa:

1) lautaverhoilu: olen ymmärtänyt että lautaverhoilun voi laittaa hirsirungon päälle ilman tuuletusaukkoa jos lautaverhoilun vaan maalaa hengittävällä maalilla. Kuitenkin sekä tämä hirsitalortoimittaja että eräs kokenut timpuri suosittelevat tuuletusraon laittamista. Onko tuuletusraon laittaminen silkkaa turhaa varmistelua vai onko joku seikka joka puoltaisi sen laittamista? Mökistä tulee muutenkin mitoiltaan niin pieni että en haluaisi tuhlata senttiäkään turhuuksiin.

2) Ala- ja yläpohja: Kokenut hirsivalmistaja suosittaa kylmillä olevan mökin ala- ja yläpohjan eristeeksi Finnfoam-nimistä eristettä, joka on valmistajan nettisivujen mukaan ”suulakepuristettua polystyreeniä” ja jota myös mainostetaan homehtumattomaksi. Itsellä on sisäilmaongelmista historiaa, joten tämä seikka houkuttelee. Hirsivalmistajan mukaan eristeet ovat yleensä se, mitkä kostuessaan alkavat haista ja joista tulee sisäilmaongelmia ja hänen mukaansa Finnfoamissa ei ole sitä ongelmaa. Kokenut timpuri taas suositti että yläpohjaan laitetaan finnfoamia, joka on paksuuteensa nähden tehokas eriste kun taas alapohjaan hän suositti ekovillaa. Sisäilmaongelmaisten keskusteluryhmissä jotkut pitävät ekovillaa huonona vaihtoehtona sisäilman kannalta sen sisältämän boorin takia ja joku mainitsi Huntonin Nativon olevan parempi eriste sisäilmaongelmaisille. Mitä näistä kaikista mielipiteistä pitäisi uskoa?

3) Lattiamateriaali ja sen käsittely: hirsimökkivalmistajalta saisi paketin mukana edullisesti saksalaisvalmisteisen Meisterin puukuitupuristelattian, jonka runko on puukuitua ja pinnassa on PVC-vapaa muovipohjainen pinnoite (ks. https://www.meister.com/en/products/design-flooring.html). Hirsitoimittaja kehui kovasti että asiakkaat ovat olleet lattiaan tyytyväisiä ja että lattia kestää kulutusta, kestää vettä jne. mutta miten on sen hengittävyyden laita? Kun mökkimme on kylmillään talvet niin voiko tuo muovipinnoite aiheuttaa ongelmia? Onko lautalattia hengittävällä käsittelyllä (vahaus, hengittävä maali) se ainoa turvallinen vaihtoehto vai voiko lautalattiakin käytössä (kun sisään tullaan märissä kengissä jne) muodostua ongelmaksi?

4) Sisäseinien pinnoite: luin nettisivuiltanne, että "alon rakenteiden höyrynvastuksen on oltava sisäpuolella viisi kertaa suurempi kuin ulkopuolella. Silloin voi olla varma, että seinän sisään lähtenyt kosteus pääsee toiselta puolelta ulos" Olin ajatellut, että en laita sisäseiniin mitään, korkeintaan maalaan lamellihirren hengittävällä maalilla. Mutta toimiiko silloin hengittävyysperiaate jos ulkoseinässä on lautaverhoilu ja sisäpuolella ei mitään?

Kiitos näkemyksistä jo etukäteen!

Haluatko lukea ja kirjoittaa viestejä keskusteluun?

Kirjaudu kerholaisenaKatso edut ja rekisteröidy kerhoon

Jaa

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.