Kunnostaminen
Artikkelit

Main menu

Vaalimisperiaatteita suunnittelijoille ja korjaajille

  1. Rakennus on arkkitehtoninen kokonaisuus, jonka ulkoisen hahmon ja sisätilojen on oltava sopusoinnussa. Vaali huonejakoa ja sisätiloja osana arkkitehtuuria.
  2. Sisätilojen korjaamisessa muista jo antiikista periytyvät hyvät periaatteet: käyttökelpoisuus, kestävyys ja kauneus.
  3. Sisätilojen tunnelman luovat niihin varta vasten tehdyt  kiinto- ja irtokalusteet, valaisimet, koristeet, pinnoitemateriaalit ja värit. Mukauta ne hienovaraisesti korjaten nykytilanteeseen. Säilytä ensisijaisesti, muuta vain todellisesta tarpeesta.
  4. Muuttuva käyttö vaatii aina rakennuksen ja tilojen huolellisen analyysin sekä kulttuurihistoriallista vastuuntuntoa. Ihminen joustaa helpommin kuin rakennus.
  5. Selvitä ennen töihin ryhtymistä sisätilojen historia korjaus- ja muutosvaiheineen. Tunnista ja analysoi huolella niiden ominaispiirteet ja vedä perustellut johtopäätökset suunnittelun tueksi.
  6. Jokainen alkuperäisrakenteisiin kohdistuva purkutoimenpide tai materiaalin korvaaminen uudella vähentää kohteen autenttisuutta ja tietää usein lisäkustannuksia. Minimoi muutokset.
  7. Rakenteet ja arkkitehtoniset yksityiskohdat ovat pysyviä, tekniset laitejärjestelmät ovat hyvin pian muuttuvia. Älä perusta ratkaisujasi laitteiden vaan arkkitehtuurin varaan.
  8. Lyhytikäiset muoti-ilmiöt eivät kuulu historiallisiin rakennuksiin eivätkä tue kestävää kehitystä.Vältä pinnallisuutta.
  9. Patina on syntynyt pitkän ajan kuluessa, sitä ei voi keinotekoisesti luoda. Anna käytön jälkien näkyä ja säilyä, kunnioita rakennuksen ikää.
  10. Dokumentoi korjaukset ja muutokset huoltokirjaan. Et ole rakennuksen viimeinen korjaaja.

Lähde: Sisätilojen suojelu. Opetusministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2003:18.

 

Lisää aiheesta

Perinnemestari, perinnerakentaminen, perinnekorjaaminen. Kaikki sanoja, joille on vaikea löytää tarkkaa määritelmää, mutta silti suuri joukko ihmisiä vannoo perinnerakentamisen nimeen. Mitä se tarkalleen ottaen on?

Älä korjaa kunnossa olevaa. Älä uusi korjattavissa olevaa. Paikkaa ja kunnosta. Suurin osa korjauksien kalleudesta johtuu tarpeettomista toimenpiteistä ja olemassaolevien, käyttökelpoisten materiaalien uusimisesta. Selvitä vaurion syy ja poista se.

Perinnemestari-sivustolla käsitellään lähinnä asuinrakennuksen kunnostamiseen liittyviä kysymyksiä. Se on kuitenkin tekniikkaa eikä yleensä pääsyy siihen miksi jostain paikasta pidetään.

Jaa

Kunnostaminen
Artikkelit
hannu | 10.12.2019

Tähtiventtiili hoitaa vanhan rakennuksen ilmanvaihdon.

hannu | 30.7.2019

Perinnerakentajat käyttävät eristämiseen usein kierrätyspaperipohjaista puukuitueristettä, joita valmistavat mm.

hannu | 30.7.2019

Perinnerakentaja haluaa, että hänen tapettinsa läpäisee sekä kaasumaisen että nestemäisen veden.

hannu | 30.7.2019

Hengittävä rakenne vastaanottaa ja luovuttaa vettä. Vanhassa rakentamisfilosofiassa ei niinkään pelätty, että jokin paikka kastuu. Tärkeintä oli, että talo voi kuivua.

hannu | 3.7.2018

Vanhanaikaiseen asumiseen ei tarvittu paljon tekniikkaa. Veden nostaminen kaivosta saattoi olla päivän teknisin tapahtuma.

hannu | 3.7.2018

Veden tuominen asuinrakennukseen vesijohtoa pitkin on uusi asia.

hannu | 3.7.2018

Lue Jari Ketolan laaja arikkeli Painovoimaisen ilmanvaihdon käyttö ja huolto PDF:nä.

hannu | 3.7.2018

Perinnemestari, perinnerakentaminen, perinnekorjaaminen.

Tapettitehdas ilmoitus

 

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.