Kunnostaminen
Korjausohjeet

Main menu

Alapohjan kunnostaminen: rossilattia hirsipalkeilla

Vanhat ponttaamattomat lattialankut on alunperin kiinnitetty toisiinsa ainoastaan sivusuunnassa puutapeilla, ja myöhempinä aikoina tätä on vahvistettu päältä naulaamalla. Lattian purkamisen hankalin vaihe on ensimmäisen laudan irrottaminen. Lautojen välistä on etsittävä kiinnitystapit ja päältä päin kaivettava naulojen kannat esiin. Yksi hyvä keino on ruuvata muutama pultti ensimmäiseen irrotettavaan lautaan, ja kiskoa lankku ylös niistä. Seuraavat laudat ovat helpommat, mutta koska lautaa on nostettava naulojen takia ylös päin, puutapit katkeavat helposti. Pitkän puukiilan avulla voi yrittää varovasti irrottaa muutaman laudan kerrallaan.
Irrottamisen jälkeen voi olla lopputuloksen kannalta parempi irrottaa naulat alapuolelta naulanreijällä läpi vetämällä; näin naulan ulostuloreikä ei repeä maalipuolella isoksi. Jossain tapauksessa voi lyödä naulat varovasti läpi takaisin, mutta jättä ne vetämättä irti. Ei tule repijästä jälkeä lautaan ja samaa naulaa voi käyttää uudelleenkiinnityksessä.

Kun laudat ovat irti, siivotaan siklillä lautojen sivut. Vuosikymmenten pesuvesi ja pöly ovat kiinnittyneet kovaksi massaksi. Pontatussa laudassa puhdistetaan sekä uros- että naaraspontti kapealla taltalla.

Koska salin lankut palautetaan lattiaan, kannettiin ne odottamaan viereiseen – tai oikeastaan kahteen viereiseen huoneeseen. Teippeihin on kirjoitettu lankkujen numerot.

Vasta tässä vaiheessa näkee missä kunnossa alapohjan tukirakenteet ovat. Lattioiden purkamisen jälkeen päällimmäisenä ollut lasivilla säkitettiin ja vanhat purueristeet imettiin imuriautolla. Rossipohjan eristeitä kannatteleva alin laudoitus oli niin huonossa kunnossa, että se meni polttopuiksi. Palkisto oli kuitenkin kelvollinen, eikä sitä tarvinnut uusia. Rossilattioissa näkee hyvin erilaisia rakenteita, ja tässä on poikkeuksellisesti palkit samansuuntaisesti. Usein palkisto on ristikkäinen, koska se tukee paremmin itseään.

Huoneen kulmassa on ollut lämmitysuuni, jonka paino lepää tukevan kivipedin päällä.

Salin keskellä on yksinäinen kivipilari ja sen päällä huoneen poikki menevä painoa jakava palkki.
Ryömintätila on korkea, noin 1–1,5 metriä.

Uuden alalaudoituksen rakentaminen on käynnissä. Lattiassa oli epätavallinen palkisto ja tästäkin tuli epätavallinen. Eristepaksuutta saatiin kasvatettua viisi senttiä, kun alalaudat pudotettiin palkkien välistä niiden alapuolelle. Sivuille tuli kuitenkin 2”x2”-tuet, koska joidenkin palkkien alapinnoissa oli lahoa. Vanhoilla eristemateriaaleilla (puru, turve, hiekka) olisi käytettävä perinteistä rakennetta, koska eristekerros olisi painava.

Lautoja naulataan tukipuihin.

Tässä on vanhan talon haaste: ilmitiiviys. Kivijalan ja uunien alustojen kivet tulevat kiinni lattiarakenteisiin asti ja näitä saumoja on vaikea saada tiiviiksi. Pistosahalla tehdään lautoihin niin tarkka muoto kuin mahdollista, ja lopullinen varmistus tehdään huolellisella paperoinnilla.

Kun paperointi on valmis päästään puhaltamaan selluvillaa. Huomaa puhaltajan polven kohdalla, että paperi kiertää tukipuun, mutta ei koko palkkia. Näin estetään kylmäsillan syntyminen, eli mahdollisesti paperin alla liikkuva ilma ei pääse nousemaan paperin laskosten alla päällimmäisten lattialankkujen alle. Selluvillaa ylitäytetään 20–50 prosenttia.

Yhden huoneen eristämistä varten voi vuokrata rautakaupasta puhalluskone. Tässä laite on talon edessä peräkärryllä. Isommille työmaille kannattaa tilata urakoitsija, mutta heillä on eristettävän alueen minimikuutiomäärä, eli yhtä huonetta varten he eivät edes lähde liikkeelle.

Lattialankkuja kannetaan takaisin. Selluvillaa on painettu matalaksi ja päälle on levitetty ilmansulkupaperi. Työmaalla kävellään lautoja pitkin.

Lankut ovat kiinni toisissaan puutapeilla....

...joista suuri osa meni poikki purkuvaiheessa. Suuri osa tapeista myös puuttui eli edellinen lattian avaaja oli mieluummin lyönyt lattian kiinni nauloilla. Tätä lattiaa varten veistettiin harjanvarresta 105 tappia. Poikkimenneet tapit porattiin auki rei’istä.

Vaikka lankut olivat oikeassa järjestyksessä, oli tappien osuttaminen kohdalleen vaikeaa: niitä piti kaventaa ja lankut pyrkivät kääntyilemään kuin banaanit.

Lattian tekeminen edistyy. Kahdelta mieheltä meni lankkujen asettamiseen yli kaksi päivää. Kaiken kaikkiaan lattiatyömaa kesti pari viikkoa. Laudat ovat tällä hetkellä vain puutappien varassa. Muutama lauta on hieman koholla ja pari kohtaa narisee, mutta vielä ei ole tullut tarvetta naulata lattiaa kiinni. Ehkä nuo pari kieroa voisi ruuvata kiinni ja se riittää.

Lankkulattian irrottaminen kiilan avulla.

 

 

Kuvasarjan alapohjan alkuperäinen eristeitä kannatteleva rakenne on epätavallinen, koska yleensä kakkoskakkoset naulattiin palkkien kylkiin ja eristettä kannattelevat lyhyet laudat ladottiin niiden päälle. Limittäiset laudat toimivat tuulieristeenä ja pitävät sahanpurun täytetilassa. Todellisuudessa osa eristeestä oli karannut raoista. Paperointia ei ollut eristeen ylä- eikä alapuolella.

Kuvasarjan rossilattian alempi laudoitu pudotettiin palkkien alapuolelle.

Perinteinen rossilattian rakenne.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy

Lisää aiheesta

Uusin ajatus multapenkin kunnostamisesta on täyttää lattian alinen tila vaahtolasilla, jonka päälle tulee savikerros ja lankkupermanto.

Pyhtääläisen lähes kaksisataa vuotta vanhan talon katto oli vuotanut salin kohdalta ja lahoa oli parin neliömetrin alueella. Samalla kun vintillä tutkittiin ongelman laajuutta, huomattiin että eristeitä oli vähän ja ne

Kun ollaan huoneessa ja katsotaan ylös nähdään laipio eli sisäkatto. Jos talo on yksikerroksinen on se myös talon yläpohja ja ylimpänä on vesikatto. Jos talossa on useampia kerroksia, on kyseessä

Talon alin "lattia" on nimeltään alapohja. Varhaisimmissa rakennuksissa, laavuissa, kammeissa ja kodissa se oli paljas maa. Joillakin alueilla saatettiin maahan latoa puunrankoja tai halkaistuja hirsiä. Ensimmäinen varsinainen lattiarakenneoli multapenkki. Silloin

Jaa

Kunnostaminen
Korjausohjeet
hannu | 13.9.2021

Uusin ajatus multapenkin kunnostamisesta on täyttää lattian alinen tila vaahtolasilla, jonka päälle tulee savikerros ja lankkupermanto.

hannu | 17.4.2021

Hyvällä ammattilaisella on usein kalenteri täysi vuodeksi eteenpäin. He eivät

hannu | 4.3.2021

Kattotiilien testaaminen jatkuu.

Vuonna 2020

hannu | 26.2.2020


Katto kuvattuna 1.3.2020. Myrkkyjä ei ole vielä

hannu | 4.11.2019

Vanhat sementtitiilet voi pinnoittaa uudelleen itse tehdyllä sementtimaitomaalilla.

Resepti

admin | 10.10.2019

Käyttöönotto:

Kaakeliuunin kuivumisaika on noin kaksi kuukautta. Pitkä

hannu | 30.7.2019

Perinnerakentajat käyttävät eristämiseen usein kierrätyspaperipohjaista puukuitueristettä, joita valmistavat mm. Ekovilla,

admin | 30.7.2019

Laipion maalaamiseen käytettiin usein edullista liimamaalia. Maalin matta pinta ei

Tapettitehdas ilmoitus

 

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.