Main menu

Kysymyksiä vanhan talon kunnosta ja korjaamisesta

1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
utelias
Kysymyksiä vanhan talon kunnosta ja korjaamisesta

Hei,

Olen ostamassa ensimmäistä asuntoani ja silmiin osui 1700-luvulta alkujaan peräisin oleva rakennus, joka on toiminut kansakouluna 1960-luvulle asti.

Rakennusta on remontoitu sisältä jonkin verran (on oikein asuttavassa kunnossa) ja se vaikuttaa päällisin puolin hyväkuntoiselta (seinät ja katto suorassa, ei haise oudolta). Koska minulla ei ole talojen remontoinnista juuri mitään kokemusta, ja näin vanhan talon kohdalla tietoja on myös vaikea löytää netistä, kysyn nyt täältä apua.

Muutama vuosi sitten laaditun kuntotarkastusraportin perusteella: mitä talossa tulee tehdä ja milloin (tyyliin heti, 5-10 v. kuluessa tms.) ja paljonko mahdollisesti tämä tulisi maksamaan? Eräs sukulainen heitti raportin nähtyään ilmoille, että älä osta, helposti menee 100 000 euroa korjauksiin. Itseänikin jännittää tuo, että todella monet tekniset puolet talossa ovat tulleet käyttöikänsä päähän, eikä esim. hirsien lahovaurioiden laajutta tunneta. Toisaalta en ole aikaisemmin lukenut kuntotarkastusraportteja, joten en ehkä osaa tulkita sitä oikein.

Vanhassa talossa on mielestäni ideana, että mitään "turhaa" ei korjata eli pilata. Toisaalta on olemassa pakollisia asioita, jotka tulee korjata, tai muuten talo menee pilalle (tyyliin katto vuotaa). Itse tekisin toki mielelläni kaikkea, mitä normaali kansalainen voi opetella tekemään (esim. ikkunoiden korjaamista). Kyseinen rakennus on myös ulkomuodoltaan suojattu, joten museovirastolta voi anoa esim. katon korjaukseen apua (max 50 % kuluista) - toisaalta korjaukset ovat kalliimpia, kun pitää tehdä vanhaan tapaan.

Kiitos kovasti, jos joku osaisi auttaa. Haluaisin kovasti tuon talon, mutta epäilyttää, onko minulla varaa asua siellä ja korjata taloa.

 

Haluatko lukea ja kirjoittaa viestejä keskusteluun?

Kirjaudu kerholaisenaKatso edut ja rekisteröidy kerhoon

Jaa

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.