Kunnostaminen
Korjausohjeet

Main menu

Sammalen poistaminen katolta


Katto kuvattuna 1.3.2020. Myrkkyjä ei ole vielä levitetty.

 

Selaa loppuun, viimeisin päivitys on siellä. Testi kestää kauan. Sanovat, että tämän hetken johtava tuote sooda tarvitsee toista vuotta.

12.3.2020: 

Tähän syntyy kevään ja kesän aikana artikkeli, jossa seurataan sammalen myrkyttämistä sementtitiilikatolta.

Katolla testataan viittä eri myrkkyä - tai torjunta- eli kasvinsuojeluainetta, kuten nykyään kuuluu sanoa.

 1. BioComb Puhdas Katto Extra Strong. Tiiviste sekoitetaan veteen ohjeen mukaan, levitetään kastelukannulla katolle ja odotetaan vaikutusta. Kuollut sammal huuhtoutuu katolta sateen ja tuulen mukana.
 2. Rautavihtrilli veteen sekoitettuna. En vielä tiedä mikä seossuhde tulee olemaan. Liuos levitetään kastelukannulla katolle ja odotetaan vaikutusta. Kuollut sammal huuhtoutuu katolta sateen ja tuulen mukana.
 3. Lipeä eli natriumhydroksidi (NaOH) on syövyttävää emästä. Vaarallista! Lipeä valmistetaan kokoamalla ämpärillinen (mieluiten) koivun tuhkaa, joka sekoitetaan saavilliseen vettä. Aamulla vesi on lipeää. Lipeä levitetään kastelukannulla katolle ja odotetaan vaikutusta. Kuollut sammal huuhtoutuu katolta sateen ja tuulen mukana.
 4. Tuhka. Onnistuuko sama helpommalla eli levittämällä tuhti kerros tuhkaa katolle. Pieni määrä tuhkaa saattaisi toimia lannoitteena, mutta suuri määrä tuhkaa voi tehdä katon myrkyllisen emäksiseksi. Tuhka levitetään katolle ja odotetaan vaikutusta. Kuollut sammal huuhtoutuu katolta sateen ja tuulen mukana.
 5. Ruokasooda. Keittiöstä tuttu aine toimii myös myrkkynä. Pienelle katolle voi ostaa ruokakaupasta kilon pusseja, suurempaa kattoa varten soodaa saa rautakaupasta 25 kilon säkeissä. Sooda levitetään jauheena katolle ja odotetaan vaikutusta. Kuollut sammal huuhtoutuu katolta sateen ja tuulen mukana.

Levitän myrkyt katolle huhtikuussa. Sen jälkeen kuvaan katon parin viikon välein kesän ajan.

*********

26.5.2020

Pitkäksi meni, mutta nyt sain lopulta myrkyt levitettyä.

Kun viikkon ei ole satanut, näyttää kuivunut sammal lähes kuolleelta, vaikka en ole tehnyt mitään!


Jokainen testialue on lähes 3 m2.
1) Ohuesti sumutettu aine ei näy. Alueet 2) ja 3) on levitetty vedellä, joten sammal virkosi vihreäsi. 4) Tuhkan harmaa, ja 5) vaalea sooda on vielä pinnassa.

Reseptit on tehty seuraavasti:

 1. BioComb Puhdas Katto Extra Strong. Ohjeen mukaan. Tarvittava määrä on niin pieni, että se on levitettävä paineruiskulla, jotta tasainen sumu kattaa koko alueen.
 2. Rautavihtrilli. Tästä ei ollut valmista reseptiä. Laitoin ainetta 1 dl / 1 m2. Tein ensin kastelukannuun kolme litraa nestettä, mutta kannusta soljui vettä niin runsaasti, että osa alueesta jäi kuivaksi. Tein lisäerän, johon laitoin runsaasti vettä. Veden määrällä ei mielestäni ole suurta merkitystä, sillä sammal imee kaiken veden, eikä sitä valu katolta alas.
 3. Lipeä. Poltin talven aikana yhdessä tulisijassa vain koivua, koska siitä tulee kuulemma paras lipeä. Lipeä tehdään lisäämällä tuhkan päälle vettä suhteessa 1:10. Eli suunnilleen niin, että 10 litran ämpärin pohjalla oli litra puhdasta tuhkaa ja täytin ämpärin vedellä. Eri ohjeiden mukaan tuhka+vesiliuos saa seistä puoli tuntia tai seuraavaan päivään. Lopulta tuhka on sakkana pohjalla ja natrium on siirtynyt veteen. Levitin pari päivää seisonutta liuosta kastelukannulla 0,3 dl / m2 eli kolmen neliömetrin alueelle käytin yhden litran. Jotta sain nesteen leviämään tasaisesti kastelukannulla, lisäsin litran lipeäannoseen 6 litraa vettä. (Lopun lipeän kaadoin laimentamattomana kivikäytävälle – katsotaan lähtevätkö rikkaruohot kivien välistä.)
 4. Tuhka. Tavallista sekatuhkaa kolme kukkurallista kuupallista eli reilu yksi litra / m2.
 5. Sooda. Ostin rautakaupasta säkin soodaa, joka on tarkoitettu soodapuhallukseen ja puhdistamiseen. Kyseessä ei ole kidesooda, jota käytetään pesuaineena, vaan sama ruokasooda, jota saa ruokakaupasta. Urpo Niemisen ohjeen mukaan 25 kilogramman säkki riittää 50 m2 katolle. Tälle testialueelle soodaa siis 1,5 kg. Sooda levitetään märälle katolle. Näin pienelle alalle levitin kaksi kastelukannullista vettä.


Lipeän ja rautavihtrillin voi levittä kaselukannulla. BioComb on sumutettava. Tuhka ja sooda levitetään kauhalla sirottelemalla.

*********

31.7.2020


Aineiden erilaiset vaikutukset alkavat paljastua.

Testin tulokset tähän mennessä:

 1. BioComb nitisti sammalta aluksi, mutta nyt kasvusto on palannut normaaliksi.
 2. Rautavihtrillillä käsitelty alue meni heti mustaksi, mutta muutamissa kohdissa on hieman uutta kasvustoa.
 3. Lipeällä käsitelty: ei vaikutusta.
 4. Tuhkalla käsitelty: ei vaikutusta.
 5. Sooda on ainoa, joka on vaikuttanut pysyvästi. Sammalen pitäisi kaikenlisäksi alkaa murentua ja huuhtoutua sateen mukana alas katolta. Vielä tästä ihmeestä ei ole merkkejä. Sammal on kuitenkin irti tiilistä, eli sen voisi vaikka haravoida alas. Odotetaan kuitenkin rauhassa, jos vaikka ensi keväänä olisivat tiilet paljaina.

******

3.8.2020

Facebook-keskustelu on antanut uusia vinkkejä erilaisista torjuntakeinoista:

 • Puu pitäisi kaataa. (Tietenkin, se on työlistalla...)
 • Kuuma vesi
 • Kuparilanka. (Olen testannut pienesti, mutta ainakaan se ei jaksanut poistaa rehevää kasvustoa. Ehkä pitäisi puhtaan katon puhtaana.)
 • Painepesuri. (Ammattilaiset varoittavat, että rikkoo hieman vanhoja tiiliä ja ennen kaikkea työntää töhkää ruodelaudoituksen päälle, jotka alkavat lahota.)
 • Kuparivihtrilli. (Taitaa olla aika kova myrkky.)
 • Sinkkioksidi. (Taitaa olla aika kova myrkky tämäkin.)

Täytyy keväällä 2021 tehdä toisesta lappeesta uusi testikenttä. Laita nimesi postituslistalle (tuolla sivun alalaidassa), niin saat viestin, kun testi aikanaan edistyy.

*****

Tähän tulee tänä vuonna vielä yksi päivitys joulukuun alussa. Ei tullut, tuli lunta lähes metri. :-)

Tilanne 3.4.2021:

Sammal katolla testi

Rautavihtrilli ja sooda ovat pitäneet pintansa eli niillä käsitellyillä alueilla ei ole uutta sammalkasvua. Mitään ihmepuhdistumista ei kuitenkaan ole tapahtunut eli kuollut sammal ei ole huuhtoutunut alas sateen ja tuulen mukana. Seurataan tilannetta.

Hannu

Haluatko lukea koko artikkelin?

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy

Jaa

Kunnostaminen
Korjausohjeet
hannu | 13.9.2021

Uusin ajatus multapenkin kunnostamisesta on täyttää lattian alinen tila vaahtolasilla, jonka päälle tulee savikerros ja lankkupermanto.

hannu | 17.4.2021

Hyvällä ammattilaisella on usein kalenteri täysi vuodeksi eteenpäin. He eivät

hannu | 4.3.2021

Kattotiilien testaaminen jatkuu.

Vuonna 2020

hannu | 26.2.2020


Katto kuvattuna 1.3.2020. Myrkkyjä ei ole vielä

hannu | 4.11.2019

Vanhat sementtitiilet voi pinnoittaa uudelleen itse tehdyllä sementtimaitomaalilla.

Resepti

admin | 10.10.2019

Käyttöönotto:

Kaakeliuunin kuivumisaika on noin kaksi kuukautta. Pitkä

hannu | 30.7.2019

Perinnerakentajat käyttävät eristämiseen usein kierrätyspaperipohjaista puukuitueristettä, joita valmistavat mm. Ekovilla,

admin | 30.7.2019

Laipion maalaamiseen käytettiin usein edullista liimamaalia. Maalin matta pinta ei

Tapettitehdas ilmoitus

 

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.