Kunnostaminen
Korjausohjeet

Main menu

Ulkomaalaaus pellavaöljymaalilla

Valmistelutyöt:

Vanhasta pinnasta poistetaan kaikki irtonainen maali ja puun pinnassa oleva nukka. Paras ja työläin keino on kaavinrauta, joka samalla ”höylää” puun tasaiseksi. Kiinni olevaa maalia ei tarvitse kiskoa irti, jos se on lujasti kiinni ja uusintamaalaus tehdään samalla värillä. Lopuksi seinä harjataan kovalla harjalla puhtaaksi pölystä. Oksalakkaus on kyseenalaista: jos maali ei irtoa pihkan takia, niin se irtoaa oksalakan takia. Tärkeämpää on se, että varsinkin tuore puu on ainakin vuoden maalaamatta, jotta puun omat uuteaineet haihtuvat siitä ulos.

Työvaiheet:

  • Pohjamaalaus: reilusti ohennettu vernissalla (ja tärpätillä). Kuivuu vähintään 1–2 vrk. Puhtaalla vernissalla ei pidä sivellä, sillä se imeytyy puuhun ja pitää myöhemmät kerrokset pehmeinä ja edistää uloimman, kovan kerroksen, irtoamista.
  • Kittaus: öljykitillä oksat, naulankannat ja halkeamat.
  • Välimaalaus: lopullinen sävy, hieman ohennettu, ohut kerros. Kuivuu vähintään 3 vrk. Koulukuntaisuutta: tarvitaanko välimaalausta? Jos on paahteinen eteläseinä, karkea sahalauta tai oikein hieno talo, niin kolme kertaa, muutoin onnistuu kahdellakin.
  • Loppumaalaus: mukaan hieman jäykkää öljyä, esim. standöljyä (kauan keitettyä pellavaöljyä)
    • Mukaan tilkka vettä, jos halutaan himmeä pinta. Älä maalaa liian myöhään, jottei kaste himmennä pintaa. Himmeys johtuu maalikalvon rikkoutumisesta mikroskooppisella tasolla.
    • Mukaan raakaa pellavaöljyä: kuivuu hitaammin eli maalille tulee sitkeä pinta, mutta homehtumisvaara.
  • Puolet työstä on maalia, puolet hankaamista, eli maali hierotaan puuhun voimakkaasti painaen ohuina kerroksina.

Kuivuminen: Valo ja lämpö kiihdyttävät

Maalausurakan suurin työ on pohjatöissä. Tässä seinää kuumennetaan infrapunalämmittimellä, joka "kiehauttaa" maalin pehmeäksi ja helpommin kaavittavaksi.

Onko lopputuloksena ohut vai paksu pinta! Tästäkin on eri koulukuntia. Usein hyvänä pidetään sitä, että maali tekee mahdollisimman paksun ja ehjän pinnan. Koska todellisuudessa tämä on pellavaöljymaalilla mahdotonta, miksei pyritä samaan kuin punamullallakin: tehdään ohut pinta, joka saakin alkaa liituuntua eli kulua pois. Kun maali on tullut huonoksi, ei tarvitse tehdä muuta kuin harjata irtonainen maali pois ja vetää uusi ohut kerros päälle.

On maalipinta mikä tahansa, pääsee sen alle jostain kuitenkin kosteutta ja silloin on tärkeintä että kosteus pääsee ulos ja puu kuivuu. Tämä on varmaa vain pellavaöljymaalilla.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy

Lisää aiheesta

Yleensä puhutaan puna- tai keltamullasta, mutta oikeampi nimitys on keittomaali, sillä puuron sekaan voidaan periaatteessa sekoitaa mitä väripigmenttiä tahansa. Tummemmat värit ovat varmempia, sillä homepilkut eivät näy niissä.

Hengittävä rakenne vastaanottaa ja luovuttaa vettä. Vanhassa rakentamisfilosofiassa ei niinkään pelätty, että jokin paikka kastuu. Tärkeintä oli, että talo voi kuivua.

Perinnerakentaja haluaa, että hänen tapettinsa läpäisee sekä kaasumaisen että nestemäisen veden. Useimmat tapettivalmistajat ilmoittavat, että heidän tapettinsa on hengittävä, mutta he tarkoittavat sillä yleensä vain kaasumaisen veden, ilmassa leijuvien mesimolekyylien, läpäisykykyä.

Pinkopahvin asentaminen kattoon tuntuu vaikealta, mutta kahdelta ammattilaiselta kului 25 neliön huoneen pingottamiseen vajaa työpäivä. Pahvi on levitettävä reippaaseen tahtiin, jotta se ei kuivu liikaa asentamisen aikana. Kahden seuraavan päivän aikana katto maalattiin valkoiseksi.

Jaa

Kunnostaminen
Korjausohjeet
hannu | 27.6.2018

Pyhtääläisen lähes kaksisataa vuotta vanhan talon katto oli vuotanut salin kohdalta ja lahoa oli parin neliömetrin alueella.

hannu | 5.6.2018

Vanhat ponttaamattomat lattialankut on alunperin kiinnitetty toisiinsa ainoastaan sivusuunnassa puutapeilla, ja myöhempinä aikoina tätä on vahvistettu päältä naulaamalla.

Tapettitehdas ilmoitus